Shogun de James Clavell. Fara indoiala cea mai interesanta carte pe care am citit-o. Pana acum nu mi s-a mai intamplat sa stau trei nopti la rand citind pana la 3 dimineata. Cu fiecare pagina citita devenea tot mai greu sa inchid cartea si sa dorm. Doar Jocul lui Ender ma mai tinuse treaz o noapte intreaga, insa Shogun depasea orice asteptari. Am fost avertizat ca Shogun-ul este o carte dificila. Nici cele 1380 de pagini nu m-au facut sa dau inapoi(am obiceiul sa vad cate pagini am de citit). Si nu am fost dezamagit.
Cum am ajuns sa citesc acest roman? Simplu. Ador cultura japoneza. Ador Japonia. Consider ca Japonia este una dintre cele mai impresionante tari. Consider poporul japonez cel mai civilizat dintre cate exista, cu o istorie de invidiat, in care onoarea, datoria si respectul fata de ceilalti sunt mai presus de orice. In timp ce cautam unele date despre noh(teatru japonez), am dat si peste Shogun. Multi si-au aratat aprecierea fata de acest roman impresionant, asa ca trebuia sa-l citesc.
Romanul incepe cu naufragiul navei Erasmus, nava aflata sub comanda pilotului John Blackthorne, pe tarmul Japoniei. Acolo, Blackthorne si cativa membri ai echipajului sunt preluati de un samurai(Kasigi Omi) si intemnitati pana invata sa se poarte ca niste oameni civilizati. Dupa cateva zile Blackthorne este eliberat pentru a fi vazut de catre Toranaga, daimyo de Kwanto, unul dintre cei mai importanti lorzi feudali. Toranaga este impresionat de cunostintele lui Blackthorne, asa ca decide sa profite de aceste cunostinte, de nava pilotului si astfel incepe procesul de acomodare al lui Blackthorne in Japonia. Din cauza ca numele lui nu poate fi pronuntat, i se da denumirea de Anjin-san(pilot in limba japoneza, particula san se adauga pentru a se arata respect fata de persoana respectiva). Cel mai important test pentru adaptarea sa la viata nipona este baia. In anii 1600, pentru un european baia are considerata un aducator de boli. In acele vremuri europenii faceau baie foarte rar, de ce mai multe ori o data pe luna, uneori chiar imbracati. Japonezii puneau curatenia pe primul plan, baia fiind o activitate foarte importanta, atat pentru relaxare, cat si pentru curatenia trupului. Pentru a face baie, Blackthorne este dus cu forta, ca mai apoi sa observe cat de benefica poate fi o baie. In scurt timp, el se va adapta si la celelalte aspecte ale vietii nipone, precum mancarea, modul de a gandi sau codul bushido(codul samuraiului). Cu ajutorul capacitatii sale de a invata repede, Blackthorne deprinde tainele limbii japoneze, va capata titlu de samurai si hatamoto(vasal important al unui lord feudal), el devenind astfel un primul european samurai(cum a reusit acest lucru e spoiler, asa ca cititi cartea). Pe parcursul aventurii sale, Blackthorne o va intalni pe Mariko, sotia unui alt samurai. Alaturi de ea va trai o impresionanta poveste de dragoste, poveste care se zbate intre pasiune si simtul onoarei. Foarte impresionant, pe cuvant! Un alt personaj impresionant este Toranaga. Un adevarat strateg, stie sa observe calitatile unui om si stie intotdeauna cum sa puna aceste calitati in valoare. Isi da seama cum ii pot fi de folos cunostintele pilotului si reuseste sa-si duca la indeplinire orice plan. Isi formeaza rapid o imagine clara asupra oamenilor din jurul sau, aceasta abilitate dovedindu-se de mare ajutor pe parcursul romanului.
Povestea are foarte multe rasturnari de situatie, te tine lipit de carte si nu te lasa sa-i dai drumul decat atunci cand esti prea obosit sa mai citesti. Am ramas impresionat de modul de viata expus in acest roman. Mi-as fi dorit sa traiesc in Japonia acelor timpuri. Atunci, datoria si onoarea nu erau simple cuvinte. Aceste cuvinte stateau la baza civilizatiei japoneze si erau respectate si onorate cum se cuvine.
Poate ca aceasta prezentare pare confuza si lipsita de profesionalismul meritat de aceasta carte minunata si poate ca puteam sa scriu ceva mai bine. Insa, daca pe cineva va intriga acesta prezentare si va decide sa citeasca aceasta carte pentru a scrie ceva mai bun, eu sunt multumit.
Pentru mine va ramane cea mai buna carte citita.
Forever Shogun
sâmbătă, 16 februarie 2008
Publicat de Unknown la sâmbătă, februarie 16, 2008
Compartimente: carti
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu