Manualul, religia si pedeapsa divina...

miercuri, 5 martie 2008

Ieri, am pomenit in trecat despre absurditatea lectiilor din manualele de religie. Despre aceasta situatie am aflat dintr-un ziar, subiectul este intr-adevar interesant, dar cheful de a discuta iar despre religie era undeva la zero. Impulsionat de anumite elemente, am zis sa dezvolt putin subiectul, exprimandu-mi in acelasi timp punctul meu de vedere.
Ideea de baza este: in anumite manuale de religie, Dumnezeu apare ca un personaj razbunator, un BigBrother(daca mai stiti emisiunea) care sta toata ziua si asteapta sa contabilizeze fiecare greseala a omului, ca mai apoi sa-ti dea o palma peste ceafa cat se poate de artistic. Sau cel putin asa ne lasa sa credem respectivele manuale. Sa zicem ca elevii de liceu au capatat ceva experienta si nu se mai lasa asa de impresionati de anumite mesaje agresive precum aruncarea pacatosului in intunericul cel dinafara, unde va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Dar ce faci cu elevi din clasele 1-4? Acolo, sfaturile din manual sunt nesimtite in adevaratul sens al cuvantului. De exemplu, daca un copil X nu se inchina cand trece prin fata unei biserici, respectivul copil risca sa fie calcat de o masina condusa tocmai de Dumnezeul in fata caruia a refuzat, cu nesimtire, sa se inchine. Crud! Totusi, nu am inteles de ce respectivul elev trebuie sa se inchine cand trece prin fata unei biserici. In esenta biserica va ramane doar o cladire, adevaratul fenomen religios petrecandu-se in interiorul bisericii. Degeaba iti faci 10 cruci cand vezi o biserica, daca tu nu ai mai vazut interiorul uneia de la botezul lu' ala micu'. In cazul in care copilul are tente de criminal si are cea mai mare grija ca randunicile sa ajunga cat mai repede in rai, Dumnezeu se va asigura ca ii va trage scara de sub picioare, astfel incat si copilul sa se bucure de aceeasi suferinta cu a randunicilor. Eu ma intreb daca Dumnezeu nu s-a plictisit de linistea cereasca si s-a apucat de ceva dracovenii aici, pe Pamant. Cel putin, asta inteleg eu din mesajul manualului. Cine stie ce inteleg elevii din clasele 1-4? Insa cel mai important, de cand face Dumnezeu pe justitiarul? Din cate stiu eu, tocmai aceasta imagine este evitata de conceptul religios. In Biblie, Dumnezeu apare ca un binefacator, o raza de speranta, salvarea omenirii. In niciun caz nu este cel care iti trage scara, te calca cu masina sau iti pune gand rau cand uiti de cele sfinte. In situatia de fata nu mesajul reprezinta cea mai mare problema, ci cum a ajuns acel mesaj in manuale si mai ales care a fost desteptul care a aprobat manualele respective. In cel mai rau caz, ar trebui sa existe o persoana care sa verifice daca manualul este benefic elevului, daca comisia este inexistenta sau doarme in post. Din cate observ, la aprobarea manualelor se doarme ca-n codru, daca ar fi sa ma ghidez dupa cantitatea manualelor imbecile aflate pe piata.
Situatia este penibila. Cu toate ca Romania s-a dovedit tara tuturor posibilitatilor(negative), ar trebui ca cei responsabili cu bunul mers al tarii sa se trezeasca si sa se puna pe treaba.
Vinovatul? Ministerul Invatamantului. Cu putina atentie si organizare decenta acest lucru nu s-ar fi intamplat, iar sistemul educational ar putea sa functioneze decent.
Ca o concluzie:


Mesaj pentru CEI DE SUS.

Bai, trezirea! Se bate joc de elevi si voi nu stati degeaba! Uneori, inrautatiti situatia in loc sa o ameliorati. Daca voua va place, m-ati dezamagit. Daca nu va place situatia, sunteti niste tonti deoarece nu faceti nimic pentru a imbunatati sistemul. Sunteti platiti degeaba!

Nu stiu daca cine trebuie va citi mesajul de mai sus. Nici nu am speranta. Prea multa ignoranta in minister si uite la ce se ajunge. Amin!

2 comentarii:

Stephen G. spunea...

Pornind de la cateva din comentariile lui Mircea Badea putem sa ne extindem...

1.Sa zicem ca esti in masina si nu te inchini.Cum poate sa te calce masina cand tu esti intr-o alta masina? Probabil vei fi calcat imediat cum pasesti in afara ei.

2.Ma intreb ce se intampla daca nu pupi toate icoanele din biserica .Ce-ti cade in cap? Dar daca nu spui toate rugaciunile? De dimineata,de pranz,de seara,pt.Sf.Petru,pt Sf.Ion etc etc.Paziti-va!

3.Acum ca ma gandesc mai bine ,Dumnezeu poate chiar face asa ceva.Poate chiar El era ilustrat in Final Destination

Anonim spunea...

In primul rand vreau sa va spun ca imi pare tare rau sa aud astfel de comentarii la adresa manualului de religie si mai ales astfel de cuvinte la adresa lui Dumnezeu pana la urma. Inainte de a afirma ceva trebuie sa verificati daca e adevarat ceea ce spuneti si apoi sa afirmati acel lucru. Nu scrie asa ceva in nici un manual de religie si nici Dumnezeu nu e prezentat ca un razbunator, ci din contra peste tot apare ideea fundamentala a crestinismului ca Dumnezeu este iubire si ca-i asteapta pe toti sa se mantuiasca. Apoi,icoanele se CINSTESC(conform hotararilor sinodului VII ECUMENIC,Niceea, 787)si ne inchinam cand trecem pe langa biserica, ca acolo e locas de rugaciune si casa Domnului pe pamant. Din experienta de la clasa ca profesor de religie pot sa va spun ca nici copiii nu cred orice aud la televizor sau citesc in ziare. Dumnezeu sa va ajute sa ajungeti sa-L cunoasteti si sa va mantuiti!